Vakantietips

Zo wordt je vakantie nóg beter

Tips voor de mooiste vakantiefoto’s

Tips voor de mooiste vakantiefoto's

Een album met mooie vakantiefoto’s is perfect geschikt om het vakantiegevoel nóg langer vast te houden. Van het maken alleen al, blijf je heerlijk in de stemming. Maar hoe zorg je er voor dat de foto’s album-waardig zijn? We geven je een aantal tips:

 1. Ken je camera – wanneer je weet wat je camera kan, kun je snel reageren en de juiste instelling kiezen voor net dát moment.
 2. Zorg voor voldoende geheugenkaartjes – zeker wanneer je zonder laptop op vakantie gaat. Kies liever meerdere kaartjes van bijvoorbeeld 2Gb dan één kaartje van 8Gb. Als je maar één geheugenkaartje hebt en die raakt beschadigd, dan ben je al je foto’s kwijt. Spreid het risico.
 3. Wees niet te zuinig met het maken van foto’s – liever meer foto’s van hetzelfde onderwerp dan te weinig. Kies later de beste uit de serie.
  fotografietips
 4. Zonnige dagen zijn heerlijk, maar voor het maken van foto’s niet altijd heel geschikt – maak op zo’n dag foto’s in de ochtend of aan het einde van de dag. Dan is het licht op z’n mooist. Wil je toch iemand portretteren, zet hem dan met de rug naar de zon (geen knijpoogjes :-)) en gebruik je flitser.
 5. Creëer diepte – om diepte in je foto te krijgen is het mooi om een boom/rotsen/groen/personen op je voorgrond te zetten.
 6. Scherptediepte geeft sfeer – door te spelen met je diafragma krijg je een volledig onscherpe (of juiste scherpe) voor- of achtergrond. Dit kan veel sfeer geven aan de foto.
  IMG_2264_kl
 7. Probeer spontane momenten vast te leggen – fotografeer je reisgenoten zonder dat ze het doorhebben.
 8. Houd het onderwerp uit het midden – het maakt een foto spannender wanneer je onderwerp net buiten het midden staat.
 9. Laat je foto een verhaal vertellen – wanneer je de foto later terugkijkt moet in één oogopslag duidelijk zijn wat er gebeurde.
 10. Wissel af – maak staande foto’s en liggende foto’s. Maak foto’s van details en overzichtsfoto’s. Varieer.
  Waterstraat, Zwolle
 11. Kijk goed – loop de foto voordat je klikt goed na; zie je geen storende onderdelen? Is de compositie goed?
 12. Verdwaal – ga af van de gebaande paden en verken de omgeving. Ga op zoek naar leuke achteraf straatjes, duik de duinen in en ga links waar iedereen rechts gaat.
 13. Kies eens een ander standpunt – neem eens een foto van onderaf of klim ergens bovenop. Maak zo de foto ‘anders dan anders’.
 14. Gebruik het bestaande licht – niets is mooier dan het bestaande licht. Probeer zo min mogelijk te flitsen. Zet de ISO ietsje hoger als je het zonder flits niet redt of zet je camera op een statief.
  detailfoto
 15. Kijk & verwonder – wees je bewust van waar je bent. Kijk eens rond met een nieuwe, frisse blik en sta open. Zo zie je mooiste dingen!